Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]
Fenntartó


Elérhetőség

Salgótarjáni Tankerületi Központ

3100 Salgótarján Rákóczi út 36.

Telefon: (32) 795-221

E-mail: salgotarjan@kk.gov.hu

Ügyfélfogadási rend:

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30

Péntek: 8:00-14:00

Salgótarjáni Tankerületi Központ weboldalaSágújfalui Általános Iskola

Nyitvatartási idő:

Hétfő - péntek

7:00-18:00
emop

<img src="http://www.sagujfalusuli.hu/dokumentumok/TAMOP314/emop.jpg" />„Gyönyörű az, ha az ember célba lát…”


Június 12-én, szombaton, a szép verőfényes délelőttön nem csak a végzős, ballagó 8. osztályosok hozzátartozói, ismerősei gyülekeztek a ságújfalui általános iskola udvarán. Ott voltak azok is, akik közvetlenül, vagy közvetve hozzájárultak az iskola épületének a megújulásához, a meghívott vendégek, a községből sokan olyanok, akik gyermekeik, unokáik révén nem állnak kapcsolatba az iskolával, de részesei akartak lenni a ballagási és a felújított iskola átadási ünnepélyének.
SÁGÚJFALU – Többen érkertek a környező településekről is. Az ünnepély kezdetére várakozva sok ember ajkáról elhangzott a szép jelző. A felújított épület homlokzatán lévő transzparensen Ibsen idézete volt olvasható: "Gyönyörű az, ha az ember célba lát, s eléri azt tűzön-vízen át”. Az Ibseni gondolat útravalónak szolgált a ballagóknak, de kifejezte azt a kitartó erőfeszítést, törekvést, amellyel az elmúlt két évtizedben a község általános iskolája fokozatosan megújult.
A Himnusz elhangzása után erről a kitartó erőfeszítésrő1 szólt a gyermekek kedves műsora. Szülők, nagyszülők elmondása alapján idézték a letűnt korok helyi iskoláját, az oktatás körülményeit, amikor kályhával fűtöttek, a folyosón volta testnevelés óra, s kevésnek bizonyult a tanterem, ezért a felsősök délelőtt, az alsósok délután jártak iskolába. A déli szárny tantermeinek vizes falai már a ma diákjai számára is élő valóság volt. A gyermekek ígéretet tettek arra, hogy az elkészült szép iskolájukat megbecsülik, s egykoron ők is mesélnek gyermekeknek a felújítási munkákról, az átadási ünnepséghangulatáról.
Szentes Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket, közöttük dr. Nagy Andor országgyűlési képviselőt, akinek a maga, az önkormányzat és a falu lakóinak a nevében gratulált a parlamenti képviselői újraválasztásához; Borenszki Ervint, akinek megköszönte a felújításhoz nyújtott hathatós támogatását. Ezt követően arról szólt, hogy a családok szemefénye a gyermek. Önkormányzatuk mindig kiemelten kezelte és kezeli azokat a döntéseket, amelyek a gyermekeket érinti. Lassan húsz éve, hogy önkormányzatuk kialakította az épületben a vizesblokkot, s elkészültek a vízöblítéses mellékhelyiségek. Ezzel kezdetét vette a korszerűsítés, bővítés folyamata. Egy pár év múlva tantermekkel bővítették az épületet, majd elkészült a tornaterem. Később korszerűsítették a fűtést, az udvarról eltűnt a régi széntároló épület. A következő beruházás a rendezvényterem kialakítása volt, amely az alapfokú művészeti oktatás mellett más egyéb célokat is szolgált. A "legutolsó lépés" megtételéhez pályázatot nyújtottak be az épület déli szárnyának, amely valamikor az 1800-as években épült, korszerűsítésére.
"A Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának a megújulására a "Jövő nemzedékért" címmel az ÉMOP - 4.3.1./2-f 2009- 0026. azonosító számú pályázatuk sikeres volt. A projekt megvalósítására 165 millió 884 ezer 490 forintot nyertek. A teljes bekerülési költség 174 615 253 forint. A beruházás a végére ért, amellyel megújult az épület legrégebbi szárnya. Akadálymentesítették az iskolát, korszerűsítették a fűtésrendszert. Közel 20 éves munkának értek a végére. A munkák befejeződtek, innentől kezdve a pedagógusokon a sor, azokon az embereken, akik eddig is becsületesen, a megújulás jegyében, nagy felelősséggel végezték oktató-nevelő munkájukat - mondta végezetül a polgármester.
Kapás Attila, a falu lelkipásztora megáldotta és megszentelte az új iskolát. Kérte az Úr Jézus kegyelmét, hogy a diákok örömüket leljék az épületben, bölcsességben, tudásban, szeretetben gyarapodjanak.
Dr. Nagy Andor mindazoknak köszönetet mondott, akik személy szerint őt illetve, a FIDESZ- KDNP-t támogatták. A kétharmad nagy bizalom, de egyben nagy felelősség is, amit kellő alázattal, szerénységgel kezelnek. Bátorságot ad ahhoz, hogy elkezdjék azt a munkát, aminek megvalósítása nagyon fontos ebben az országban, így többek között a munkahelyek teremtését. Szólt a pedagógusok nagyobb megbecsüléséről, s gratulált az önkormányzatnak, a községnek a szép, új iskolához.
Borenszki Ervin felelevenítette egykori iskolás éveit, ami hasonló volt ahhoz, amiről a gyermekek a műsorukban szóltak. Elismerését fejezte ki az önkormányzatnak, hogy mindazt, amit két évtizede megálmodta, megvalósították, s örül, hogy személy szerint ehhez ő maga is hozzájárulhatott. Ezt követően a két bejáratnál dr. Nagy Andor és Borenszki Ervin átvágták a nemzeti színű szalagot, s ezzel jelképesen átadták a felújított épületet.
A végzős diákok ballagási ünnepélyén Fekete Barnabásné az iskola igazgatója elmondta:
- Ballagás és iskolaavató ünnepély a mai. A tisztelet és a megbecsülés ünnepe, amelyek édestestvérek. Tisztelet a kitalálónak, a tervezőnek, a szakembereknek, a kivitelezőnek, a munkásoknak, tisztelet és megbecsülés a létrehozott alkotásnak, az új iskolának.
Mi, használói, azzal tudjuk a sok munkát meghálálni, ha rendeltetésszerűen használjuk, óvjuk, védjük, újabb és újabb hírnevet szerzünk iskolánknak, s megbecsüljük intézményünket. Végül szólt a ballagó 8. osztályosokhoz, majd a kitűnő tanulók, s azok a végzős diákok, akik öregbítették iskolájuk hírnevét, ajándékokat kaptak.
Az ünnepély után a vendégek végigjárták az iskola folyosóit, tantermeit, és egyéb helyiségeit, s elismerően szóltak a látottakról. Az iskola vezetése a folyosón egy kis iskolatörténeti kiállítással kedveskedett a látogatóknak. A meghívott vendégek társaságában Szentes Attila polgármester megköszönte mindazoknak a munkáját, akik hozzájárultak az iskola felújításához, bővítéséhez.
Fekete Barnabásné igazgatónő az ünnepély után lapunknak azt mondta, hogy a mostani átadással 20 éves felújítási folyamat fejeződött be. Nem lett több tantermük, de végre van orvosi szobájuk, a logopédusnak külön helyiség, az életvitel ismeretek tanításához külön terem, szertárak, s jobb feltételek közé került az alapfokú művészetoktatás. Megszüntették a falak vizesedését is. Korábbi években a ballagáskor különböző drapériákkal takarták el a külső falon lévő vakolatomlás helyeit, ami a vizesedés miatt hullott le. Az igazgatónő örül annak, hogy végre van egy szép, körülkerített, önálló udvara az iskolának.
Szentes Attila polgármester így summázta véleményét: - Boldog vagyok, hogy mindaz, amit az elmúlt húsz év alatt, s most itt ezzel a beruházással az iskolában tettünk, a jövő nemzedékét szolgáljuk. A rendszerváltást követően iskolánk levált a karancssági iskoláról, s önálló intézményként működött tovább. Az évek során kisebb, nagyobb bővítéseket hajtottunk végre, s a mostani beruházással egy egységes iskolaképet valósítottunk meg. Az elmúlt hónapokban több álmatlan éjszakám volt, de látva a gyermekek boldogságát, tudva a pedagógusok lelkesedését, azt mondhatom, hogy mindaz, amit tettünk, megérte.


Szentes Attila
Névnapok
Ma 2024. 5. 22, szerda, Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
Powered By
e107
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.

e107.v4 theme by jalist