Fenntartói adatok

Elérhetőség

Salgótarjáni Tankerületi Központ

3100 Salgótarján Rákóczi út 36.

Telefon: (32) 795-221

E-mail: salgotarjan@kk.gov.hu

Ügyfélfogadási rend:

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30

Péntek: 8:00-14:00

Salgótarjáni Tankerületi Központ weboldala

Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]
Émop„Gyönyörű az, ha az ember célba lát…”


Június 12-én, szombaton, a szép verőfényes délelőttön nem csak a végzős, ballagó 8. osztályosok hozzátartozói, ismerősei gyülekeztek a ságújfalui általános iskola udvarán. Ott voltak azok is, akik közvetlenül, vagy közvetve hozzájárultak az iskola épületének a megújulásához, a meghívott vendégek, a községből sokan olyanok, akik gyermekeik, unokáik révén nem állnak kapcsolatba az iskolával, de részesei akartak lenni a ballagási és a felújított iskola átadási ünnepélyének.
SÁGÚJFALU – Többen érkertek a környező településekről is. Az ünnepély kezdetére várakozva sok ember ajkáról elhangzott a szép jelző. A felújított épület homlokzatán lévő transzparensen Ibsen idézete volt olvasható: "Gyönyörű az, ha az ember célba lát, s eléri azt tűzön-vízen át”. Az Ibseni gondolat útravalónak szolgált a ballagóknak, de kifejezte azt a kitartó erőfeszítést, törekvést, amellyel az elmúlt két évtizedben a község általános iskolája fokozatosan megújult.
A Himnusz elhangzása után erről a kitartó erőfeszítésrő1 szólt a gyermekek kedves műsora. Szülők, nagyszülők elmondása alapján idézték a letűnt korok helyi iskoláját, az oktatás körülményeit, amikor kályhával fűtöttek, a folyosón volta testnevelés óra, s kevésnek bizonyult a tanterem, ezért a felsősök délelőtt, az alsósok délután jártak iskolába. A déli szárny tantermeinek vizes falai már a ma diákjai számára is élő valóság volt. A gyermekek ígéretet tettek arra, hogy az elkészült szép iskolájukat megbecsülik, s egykoron ők is mesélnek gyermekeknek a felújítási munkákról, az átadási ünnepséghangulatáról.
Szentes Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket, közöttük dr. Nagy Andor országgyűlési képviselőt, akinek a maga, az önkormányzat és a falu lakóinak a nevében gratulált a parlamenti képviselői újraválasztásához; Borenszki Ervint, akinek megköszönte a felújításhoz nyújtott hathatós támogatását. Ezt követően arról szólt, hogy a családok szemefénye a gyermek. Önkormányzatuk mindig kiemelten kezelte és kezeli azokat a döntéseket, amelyek a gyermekeket érinti. Lassan húsz éve, hogy önkormányzatuk kialakította az épületben a vizesblokkot, s elkészültek a vízöblítéses mellékhelyiségek. Ezzel kezdetét vette a korszerűsítés, bővítés folyamata. Egy pár év múlva tantermekkel bővítették az épületet, majd elkészült a tornaterem. Később korszerűsítették a fűtést, az udvarról eltűnt a régi széntároló épület. A következő beruházás a rendezvényterem kialakítása volt, amely az alapfokú művészeti oktatás mellett más egyéb célokat is szolgált. A "legutolsó lépés" megtételéhez pályázatot nyújtottak be az épület déli szárnyának, amely valamikor az 1800-as években épült, korszerűsítésére.
"A Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának a megújulására a "Jövő nemzedékért" címmel az ÉMOP - 4.3.1./2-f 2009- 0026. azonosító számú pályázatuk sikeres volt. A projekt megvalósítására 165 millió 884 ezer 490 forintot nyertek. A teljes bekerülési költség 174 615 253 forint. A beruházás a végére ért, amellyel megújult az épület legrégebbi szárnya. Akadálymentesítették az iskolát, korszerűsítették a fűtésrendszert. Közel 20 éves munkának értek a végére. A munkák befejeződtek, innentől kezdve a pedagógusokon a sor, azokon az embereken, akik eddig is becsületesen, a megújulás jegyében, nagy felelősséggel végezték oktató-nevelő munkájukat - mondta végezetül a polgármester.
Kapás Attila, a falu lelkipásztora megáldotta és megszentelte az új iskolát. Kérte az Úr Jézus kegyelmét, hogy a diákok örömüket leljék az épületben, bölcsességben, tudásban, szeretetben gyarapodjanak.
Dr. Nagy Andor mindazoknak köszönetet mondott, akik személy szerint őt illetve, a FIDESZ- KDNP-t támogatták. A kétharmad nagy bizalom, de egyben nagy felelősség is, amit kellő alázattal, szerénységgel kezelnek. Bátorságot ad ahhoz, hogy elkezdjék azt a munkát, aminek megvalósítása nagyon fontos ebben az országban, így többek között a munkahelyek teremtését. Szólt a pedagógusok nagyobb megbecsüléséről, s gratulált az önkormányzatnak, a községnek a szép, új iskolához.
Borenszki Ervin felelevenítette egykori iskolás éveit, ami hasonló volt ahhoz, amiről a gyermekek a műsorukban szóltak. Elismerését fejezte ki az önkormányzatnak, hogy mindazt, amit két évtizede megálmodta, megvalósították, s örül, hogy személy szerint ehhez ő maga is hozzájárulhatott. Ezt követően a két bejáratnál dr. Nagy Andor és Borenszki Ervin átvágták a nemzeti színű szalagot, s ezzel jelképesen átadták a felújított épületet.
A végzős diákok ballagási ünnepélyén Fekete Barnabásné az iskola igazgatója elmondta:
- Ballagás és iskolaavató ünnepély a mai. A tisztelet és a megbecsülés ünnepe, amelyek édestestvérek. Tisztelet a kitalálónak, a tervezőnek, a szakembereknek, a kivitelezőnek, a munkásoknak, tisztelet és megbecsülés a létrehozott alkotásnak, az új iskolának.
Mi, használói, azzal tudjuk a sok munkát meghálálni, ha rendeltetésszerűen használjuk, óvjuk, védjük, újabb és újabb hírnevet szerzünk iskolánknak, s megbecsüljük intézményünket. Végül szólt a ballagó 8. osztályosokhoz, majd a kitűnő tanulók, s azok a végzős diákok, akik öregbítették iskolájuk hírnevét, ajándékokat kaptak.
Az ünnepély után a vendégek végigjárták az iskola folyosóit, tantermeit, és egyéb helyiségeit, s elismerően szóltak a látottakról. Az iskola vezetése a folyosón egy kis iskolatörténeti kiállítással kedveskedett a látogatóknak. A meghívott vendégek társaságában Szentes Attila polgármester megköszönte mindazoknak a munkáját, akik hozzájárultak az iskola felújításához, bővítéséhez.
Fekete Barnabásné igazgatónő az ünnepély után lapunknak azt mondta, hogy a mostani átadással 20 éves felújítási folyamat fejeződött be. Nem lett több tantermük, de végre van orvosi szobájuk, a logopédusnak külön helyiség, az életvitel ismeretek tanításához külön terem, szertárak, s jobb feltételek közé került az alapfokú művészetoktatás. Megszüntették a falak vizesedését is. Korábbi években a ballagáskor különböző drapériákkal takarták el a külső falon lévő vakolatomlás helyeit, ami a vizesedés miatt hullott le. Az igazgatónő örül annak, hogy végre van egy szép, körülkerített, önálló udvara az iskolának.
Szentes Attila polgármester így summázta véleményét: - Boldog vagyok, hogy mindaz, amit az elmúlt húsz év alatt, s most itt ezzel a beruházással az iskolában tettünk, a jövő nemzedékét szolgáljuk. A rendszerváltást követően iskolánk levált a karancssági iskoláról, s önálló intézményként működött tovább. Az évek során kisebb, nagyobb bővítéseket hajtottunk végre, s a mostani beruházással egy egységes iskolaképet valósítottunk meg. Az elmúlt hónapokban több álmatlan éjszakám volt, de látva a gyermekek boldogságát, tudva a pedagógusok lelkesedését, azt mondhatom, hogy mindaz, amit tettünk, megérte.


Szentes Attila
Online
vendég: 12, tag: 0 ...

legtöbb 58
(tag: 0, vendég: 58) - 23 ápr : 08:47

Tagok: 2
Legújabb tag: dinilaci
Számláló
Ma
Összesen: 13
Egyedi: 3

Legtöbb
Összesen: 63091
Egyedi: 22461

Oldal ...
Összesen: 803622
Egyedi: 44320
Névnapok
Ma 2021. 1. 16, szombat, Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.
Powered By
e107
PHP
MySQL